Strikking og nedstressing

Strikke og lese? Det går utmerket!

Oppdaget nettopp at det går helt utmerket å strikke samtidig som jeg leser. Dette når det ikke er mønsterstrikk, vel og merke. Fingrene kjenner nøyaktig hvordan garnet skal ligge og bevege seg langs pinnene, og hendene går av seg selv. Øynene og fokuset er på teksten og innholdet.

Det å kombinere strikking med andre ting gjør at produksjonen har blitt mer effektiv, selvfølgelig, og i tillegg er det svært lystbetont å skape noe. Jeg stresser ned når hendene kan være okkuperte.

Etter at jeg begynte å ta buss til og fra jobb, så oppdaget jeg at disse stundene er rene fristunder hvor tankene kan flyte fritt i over en time mens hendene jobber systematisk med pinner og garn i rolige og flytende bevegelser.

DETTE ER KLIPPET FRA «DET NORSKE MAGASINET»:

Strikking er populært som aldri før. De siste årene har også den yngre garde kastet seg på strikkebølgen. I tillegg til nye, fine plagg gir strikking flere helsefordeler:


1. Kan motvirke depresjon

Strikking er en aktivitet som øker følelsen av avslapning og velvære. Mens du strikker holder du tankene dine distrahert, og du får et pusterom fra eventuelle problemer og tunge tanker.

I den internasjonale studien «Knitting and Well-being» bekrefter over 3000 strikkere fra 31 land at et garnnøste og to pinner kan løse floker som hodet ikke klarer på egenhånd. 87 prosent av deltagerne som led av depresjoner mente at strikkingen fikk dem til å føle seg gladere. Og over halvparten kjente seg ikke bare gladere, men mye gladere med et strikketøy mellom hendene.

Psykolog og forfatter Kelly Lambert forteller i boken sin Lifting Depression at gleden og mestringsfølelse man får av å planlegge og gjennomføre noe kan bidra til å motvirke depresjoner. Hun forteller også at leger på slutten av 1800-tallen ga «strikking på resept» til kvinner som følte stress og/eller angst, ettersom de så at det hadde en beroligende effekt. Av samme grunn ble strikking brukt som terapi etter første verdenskrig for soldater med nerveproblemer.

2. Bedre hukommelse

Strikking samler tankene våre rundt noe spesifikt og vi holder konsentrasjonen på et lite område. Som en bieffekt blir også hukommelsen bedre. Forskere ved Mayoklinikken i Rochester i Minnesota har tidligere konkludert med at personer som holder hodet aktivt gjennom for eksempel kryssordløsning eller strikking reduserer sjansen for hukommelsesrelaterte lidelser med en tredjedel. 

3. Meditativ effekt

Er du helt fersk i gamet bruker du nok litt ekstra energi på å mestre strikkingen, slik det er med alle nye aktiviteter. Men når man har øvd en stund og det sitter i fingrene, vil strikking ha en meditativ effekt ettersom det er så repeterende. Studier viser at strikking kan ha lik effekt som rolig yoga, man slapper av og får nedsatt hjerterytme og blodtrykk.

4. Trener synet

Strikking er en enkel måte å styrke øyehelsen på. Bevegelsene øynene dine gjør fra side til side kan bidra til å forbedre synet ditt og samtidig smøres øynene dine naturlig. Dette kan reduserer risikoen for kroniske sykdommer slik som grå stær. 

5. Reduserer smerte

Stress kan forsterke smerter, og siden strikking reduserer stressnivået i kroppen, minsker også opplevelsen av smerte. Kroniske smerter kan lindres når hjernen din konsentrerer seg om denne manuelle aktiviteten. Distraksjonen bidrar til å redusere smerte. Når både hender og syn er opptatt, så har ikke hjernen tid til å føle så mye. Hender i bevegelse vil også få i gang blodsirkulasjonen. 

Husk å ta jevnlige pauser og bytte sittestilling for å unngå strikkerelaterte plager – det er lett å bli oppslukt når man først kommer i gang. 

6. Øker finmonotrikk og koordinasjon

Gjennom å strikke bedrer du samspillet mellom øyne og hender, og er med på å vedlikeholde finmotorikken og koordinasjonsevnen din. Om det er intrikate mønstre og små pinner, eller rettstrikking på store pinner spiller ikke så stor rolle. Å flytte tråden med en pinne og deretter en annen er utrolig effektivt når det gjelder å forbedre hjernekoordinasjonen din. Velger du et komplekst strikkeprosjekt vil du øke egen hastighet og konsentrasjon. 

7. Styrker selvtilliten

Strikking er en stor eller liten utfordring som innebærer at du ser raske resultater på mål du har satt deg. Å overkomme vanskeligheter underveis for så å ende opp med et nytt klesplagg vil få deg til å føle deg bra. Enten det er snakk om en gave til andre eller til deg selv. ***********************************************

Hva mer kan man si? Strikking er vinn-vinn!

Altså handler ikke strikking nødvendigvis om å ha tid. Det handler om å ha lyst! Selv har jeg tre sønner, er i en 100% stilling som lektor i videregående skole, og jeg studerer en halv årsenhet i tillegg. Strikkingen går av seg selv, parallelt med det levende livet.