Om pølse med brød, gjenbruk og forbruk. Reduce & reuse!

Denne ferien har jeg gått mange runder med meg selv angående egne dårlige holdninger. Tenker da først og fremst på to ting: det ene er inntak av kjøtt, og det andre er pengeforbruk på metervare, garn og nye klær.

En av mine svakheter er pølse med brød, og da spesielt IKEA sine. De er så gode at jeg får vann i munnen mens jeg skriver. Perfekte knekkpølser, med knallgode pølsebrød, og med masse sennep og ketchup. Og selvsagt, iiiiskald cola light til. Oh’la la, det er så deilig!! En real kebab, og en saftig hamburger er også helt himmelsk! Alt annet av kjøttmat kan jeg lett styre unna og erstatte med andre mettende godsaker. Nå er det ikke slik at jeg går inn for totalavhold, men jeg er totalt i mot vannskjøting og mishandling av dyr i fangenskap bare for at vi som forbrukere skal få tilgang til billig kjøtt. Jeg blir rett og slett dårlig av å tenke på det! Prisene på kjøtt må økes slik at dyreholdet kan følges opp bedre, så får vi heller spise kjøtt sjeldnere. Eller… finne andre alternativer. For min del, så vil jeg styre unna kjøtt og fjærkre til jeg VET at kravene for dyrehold er betydelig skjerpet.

Når det gjelder eget forbruk til syprosjekt, strikkemanien, klær og sko….. Vel, jeg hadde ikke likt en nådeløs og ærlig gjennomgang av økonomen i «Luksusfellen» på det feltet. Det er nemlig ikke bare pølse med brød jeg er svak for. Å starte helgen med et raid på Stoff & stil gjør meg nesten beruset! Og Jens Hoff på City Syd, hallo, der er det svidd av utallige «stålar» som svenskene sier. Siden jeg kontinuerlig strikker, så har det bygget seg opp et solid restelager. Jeg har også mye stoffrester! Nå har jeg bestemt meg for KUN å strikke av det jeg har, og det samme gjelder syprosjekt. Jeg skammer meg over min egen nonchalanse! Men nå skal det altså bli en annen låt på pipa, nemlig.

Se så mange deilige farger! Dette skal være mitt garnlager minst et år frem i tid. Her skal strikkes fargeglade luer, votter, gensere og kanskje en cardigan. Vi får se.

Ett år frem i tid, skal jeg heller ikke kjøpe et eneste nytt plagg til meg selv, men heller bli flinkere til å ta vare på det jeg har og reparere det som blir ødelagt og slitt i stykker. Hm, må gjør ett unntak. Strømper og strømpebukser er lov å anskaffe ved behov. Sokker og strømpebukser med nupper……der går grensen. Jeg vil få bukt med sløsingen, men absolutt ikke tilnærme meg lassaronstil. Huttetu! Det skulle tatt seg ut, gå duknakket inn i siste halvdel av førtiårene med nupper fra topp til tå og møll svermende rundt kroppen, i en mild lukt av…mugg. Nei takk, det går ikke. Det er bare snakk om være mer bevisst eget forbruk, ivareta det man har, og ta ansvar for miljøet i det daglige.

I dette skapet er det egentlig flere perler av noen plagg, hvorav mange er sydd av meg selv. Her skal kun ryddes og stelles. Reduce & reuse.

Yes, yes, det kjennes godt å ha tatt avgjørelsen! Nå skal jeg ut å gripe dagen!