Montering av kofte

Mange kvier seg for å strikke kofte fordi de er redd monteringen vil ødelegge plagget det ligger uendelige timer med strikking bak.

Når montering av knappestolper for tur, og bolen skal klippes opp på midten….Jumbalaia! Her er det mye som kan gå galt! Koften kan rakne, knappestolpene kan bølge, og i tillegg er man litt engstelig for at plaggets endelige passform ikke blir bra.

Nå skal jeg vise hvordan jeg går frem steg for steg, for å få et pent resultat.

1. Alt som skal strikkes før montering er ferdig. Aller først fester jeg alle tråder.

Knappestolpene er strikket ut i fra halskanten, og har fem masker ekstra til belegg over sårkanten etter at bolen er klippet opp.

Knappestolpene skal strikkes sammen med vrangborden nede helt til slutt. Hårstrikken rundt pinnene på bolen har sørget for at ingenting har raknet mens ermer og stolper ble strikket ferdig.

2. Etter at alle tråder er festet, dampes plagget og stolpene.

3. Merk av hvor det skal klippes med kontrastfarget ulltråd. (Dette er ypperlig å kombinere med en deilig cappuchino vanilla! Jeg lager «gylne stunder» så ofte jeg kan.)

4. Før jeg klipper opp på midten, syr jeg tre sømmer med maskin på hver side av der det skal klippes. En søm med sikksakk, og deretter to sømmer vanlig rett søm med små tette sting på hver side av sikksakksømmen. Unngå å strekke plagget (!!!), det er da man kan få «bølger» foran.

Jeg bruker knappenåler til å plassere stolpene eksakt ved maskene før jeg syr fast for hånd. Denne delen av kofteprosjektet er avgjørende for om plagget skal bli pent og vellykket til slutt. Her er det én ting som gjelder, og det er å være nøye!

5. Sy fast knappestolpene for hånd med garn i bunnfargen.

6. Fell av de fem maskene som er til belegg over sårkanten, og plukk opp maskene på bole og knappestolper.

7. Strikk vrangbord nede og resten av knappestolpene i ett. Husk det siste knappehullet.

8. Damp sårkant og søm mellom bole og knappestolpe.

9. Sy fast belegget over sårkanten.

10. Damp det fastsydde belegget over sårkanten, og sy i knapper.

Tada! Koften er ferdig!