En hjembakt start på dagen

Gjett om jeg gleder meg til å servere guttene nybakt grovbrød når de våkner?! Det bakes relativt mye her i huset når undertegnede har fri, og det er noe eget med duften av bakst i heimen. Baking er ikke bare nyttig, og økonomisk ifht brød. Det er å skape med hendene også. Kombinasjonen å skape og glede noen jeg er glad i, det er vel noe av det fineste jeg vet! Har blitt spurt om å vise hvordan jeg går frem når jeg baker brød. Vise hva som er «min signatur». Det skal jeg forsøke å få frem her:

1. Deigen lager jeg av en brødbakstblanding, typ «Kornbrød» for eksempel, ca 1/2 kg hvetemel, ca 4 dl havregryn, et par gode ss sukker, 1 ts salt, 1 pose tørrgjær, og en ss «luftigere bakst». Blander alt det tørre godt i en romslig bakebolle.

Deretter fyller jeg et litermål med en god klunk flytende margarin (ca 1/2 dl), og halvt om halvt med melk og lunkent vann. Rører godt rundt, og drypper dråper fra sleiven på underarmen for å sjekke at væska har kroppstemperatur/ ca 37 grader. (Er væska for kald vil ikke deigen heve, og er den for varm dør gjæra og brødene blir harde og kompakte)

Væskemengden reguleres underveis mens alt blandes med tresleiv. Selve eltingen gjør jeg med (RENE) hender. Det er bra trening for hele overkroppen! Elter i minst 7 minutter. Deigen kjennes da som et stort fast bryst.

Drysser litt mel i bakebollen, legger deigen nedi, dekker med klede og plast over, og etterhever deigen i 40 minutter.

Deigen skal da heve til dobbel størrelse.

Når deigen er ferdig forhevet, deler jeg den i to, og triller ut to brød som er lubben på midten, og slanke i endene. Bruker å kalle det «sneglefasong».

Deretter drysser jeg litt hvetemel gjennom en sikt over deigleivene.

Før siste heving/etterheving, skjærer jeg grove snitt på skrått i leivene.

Etterheving av brødene gjøres da utildekket i ca 45 minutter.

Steker brødene nederst i ovnen på 200 grader, i ca 45 minutter, og avkjøler dem på rist utildekket for å få sprø skorpe. Det brødet som ikke skal fryses, lager jeg papirpose til av matpapir og tape. Da holder skorpen seg sprø og god til siste skive.